Blogg Helse

Fordelene med å spise fargerik mat

Oppdag fordelene med å spise fargerik mat! 😀

Det første du kanskje tenker på er de viktigste næringsstoffene er karbohydrater, proteiner og fett. Det er riktig det, men i tillegg til det er det noen bioaktive komponenter kjent som «pytonæringsstoffer». Og disse spiller en viktig rolle i helsen din.

Ordet «fyto» kommer fra det greske språket og betyr plante.

Fytonæringsstoffe er naturlige forbindelser produsert av planter som gir dem farge, karakteriske smaker og aroma. De styrker plantens immunsystem og beskytter den mot trusler som insekter og sol.

Fytonæringsstoffer påvirker menneskekroppen betydelig, og gir helsemessige fordeler som kan bidra til å beskytte mot kroniske sykdommer. Det er ikke sikkert hvor mange fytonæringsstoffer som finnes, men tusenvis vises i planter og relaterte matvarer. Så det er betydelig sjanse for at du allerede spiser mye av dem i dine daglige måltider.

Fyto-næringsrik mat

Du trenger ikke å se lenger enn frukt og nøttehyllen på butikken for å finne mat som er rik på fytonæringsstoffer.

De viktigste og mest kjente kildene er:

 • Frukt
 • Grønnsaker
 • Fullkorn
 • Te
 • Nøtter
 • Krydder

Hvis jeg sorterer matvarene etter farge, vil du få et klarere bilde 😉

Rød

Du vil finne mange fytonæringsstoffer i grønnsaker og frukt som tomater, paprika, vannmelon og bær.

Oransje & Gul

Gulrøtter, Sommer Squash, Mango, Sitrusfrukter og Fersken er bare noen av de mest populære matvarene som inneholder et høyt antall fytonæringsstoffer.

Grønn

Mange grønnsaker har fargen grønn, så du har mange alternativer her. Prøv å velge mer spinat, grønnkål, brokkoli, og avokado. Disse er høye i fytonæringsstoffer.

Hvit & Brun

Matvarer som hvitløk, løk, kål, soyabønner, belgfrukter, linfrø, peanøtter og hele korn.

Blå & Lilla

Å spise f.eks. blåbær, bjørnebær og druer vil gi deg masse helsemessige fordeler fra fytonæringsstoffer.

Fytonæringsstoffer og Helsen din

Fargerike matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter er naturlig medisin for kroppen din. Kombinasjonen av fiber, vitaminer, mineraler, og fytonæringsstoffer er til fordel for kroppen og helsen din. Det kan bidra til å beskytte deg mot ulike kroniske sykdommer.

Her er 6 av de beste fytonæringsstoffene:

 1. Betakaroten bidrar til å forbedre immunforsvaret, huden, og til og med synet ditt.
 2. Lykopen bidrar til å forebygge hjertesykdommer og prostatakreft.
 3. Lutein hjelper kroppen din med å forbedre hjertehelse din og kan forhindre enkelte typer kreft, og det har også vist seg å øke øyehelse.
 4. Resveratrol kan redusere betennelse og bedre lungehelsen din.
 5. Antocyanidiner kan øke sjansene dine for bedre blodkarhelse.
 6. Isoflavoner har mange fordeler som lavere kolesterol og leddbetennelse og lavere risiko for brystkreft. Det kan også gjøre overgangsalderen litt lettere på gå gjennom for en kvinne.

Studier har vist at folk som hovedsakelig spiser et plantebasert kosthold kan ha betydelig lavere forekomst av hjerte-og karsykdommer, hjerteproblemer og til og med kreft.

Selv om det ikke er bevis for at fytonæringsstoffer garanterer å redusere risikoen for eller eliminere kreft, er det lovende bevis som indikerer positive resultater i å hjelpe:

 • Hjelpe funksjonen til immunsystemet
 • Beskytter cellene og DNA fra skade som kan føre til kreft
 • Senke veksthastigheten til mange kreftceller

Hvordan kan du spise mer fytonæringsstoffer ?

For å komme i gang, prøv å legge til så mange plantebaserte farger til måltidene dine som mulig. Husk at hver farge gir kroppen din forskjellige helsemessige fordeler. Derfor er en balanse av farger best.

Å få i seg alle de gode fytonæringsstoffene betyr også å spise skall også, la være å skrelle mat som epler, fersken og auberginer.

Her er noen enkle og nyttige tips til å få i deg mer fytonæringsstoffer

 1. Husk at porsjonene ikke trenger å være så store: Sikt på 4-5 porsjoner og grønt per dag. For å gjøre det lettere for deg selv, tenk at en neve utgjør en porsjon grønnsaker og frukt.
 2. Snacks teller også: Hvis du føler deg sulten mellom måltider, benytt anledningen til å knaske på en av dine favoritt frukter eller oppskåret rå grønnsak. Du kan til og med lage noen hvitløksstekte kikkerter som snacks.
 3. Når du handler, se på hva du handler: Ser du at du stort sett bare har en farge eller to farger i kurven din? Prøv å bytte ut neon for å øke fargene og fytonæringsstoffene.
 4. Lokalt: Besøk ditt lokale bonde marked eller nærmeste gård. Her finner du vanligvis et bredt utvalg av ferske matvarer fulle av fytonæringsstoffer. Du kan for eksempel se etter en frukt du kanskje aldri har smakt før, samme med grønnsaker. Og spør bonden om hvordan disse kan bli tilberedes.
 5. Prøv frossen: Selv om frisk frukt og grønnsaker kan smake litt bedre, er de ikke alltid i sesong. Så husk at frossen teller også og er like næringsrike som fersk frukt.

Konklusjon

Mal tallerkenen din med regnbuens farger! Velg noe rødt, litt gult eller et stykke grønt og legg til litt brunt eller hvitt.

Ved å velge antall farger og dermed fytonæringsstoffer, kan du bedre helsen din og bidra til å redusere sjansene for ulike sykdommer.

Vi på Geilo Trening og Testsenter samarbeider Roede – trenger du en push eller kickstart til å gjøre om matvanene dine. Ta kontakt med meg.

-klem Silje

Du vil kanskje også like...