Blogg Helse

Bli kvitt Søtsuget

Den følelsen, trangen til å spise noe søtt, salt eller fett. Du er egentlig ikke sulten, bare en trang til å oppfylle noe som du ikke helt skjønner. Denne følelsen blir ofte omtalt som «søtsug» og de kan dukke opp når som helst. Her kan du lese om hva «søtsug» er og hvorfor du har dem, og hvordan du kan prøve å redusere denne trangen eller unngå dem.

Matsuget du kan kjenne på er et sterkt ønske om å spise noe med sukker, fett eller salt – denne følelsen kan komme uventet og veldig ofte ikke bli borte før du tilfredsstiller følelsen. Over 90% av verdens befolkning opplever denne følelsen og vil alle opplever den forskjellig. Studier har vist at kvinner og menn oftest er fysen på annen type mat. Menn har mest sannsynlig lyst på mat som kjøtt, fisk og egg. Hvis menn har lyst på noe søtt, velger de ofte en brus med sukker. Mens kvinner har har stort sett lyst på mat som sjokolade, kaker og is. Men, dette er selvfølgelig forskjellig – for ingen av oss er like.

Hvordan skal du bli kvitt det?

Disse 3 nøkkelfaktorene kan hjelpe deg på veien til å bli kvitt søtsug og matsug:

  1. Søvn: Søvnen vår er ofte forbundet med matsug og sukkersug. Studier viser at personer med dårlig søvn får økt sukkersug og matsug. Ved å forbedre søvnen din, prøv å ro deg ned når du har lagt deg. Unngå koffein etter kl.17 og la være å ha telefonen, iPaden etc på soverommet. Prøv deg frem med meditasjon og pusteteknikker.
  2. Stress: Når du er stresset, fører det til at binyrene frigjør hormonet kortisol, noe som øker appetitten og suget. Skriv ned ting som stresser deg i løpet av dagen, sett deg ned på faste tidspunkter og finn løsninger på dette en god stund før du legger deg. Svar på disse 3 spørsmålene:

-«Jeg vil gi slipp på….»

-«Jeg er takknemlig for…»

-«Jeg vil fokusere på…»

3. Dietter: Slanking er ofte skyld i å forårsake søtsug og matsug siden du nekter deg selv spesifikke matvarer. For eksempel, når du unngår mat som har en del sukker i, har du tendens til å få mer og mer søtsug ettersom dagene går. Å forberede forholdet til mat gjennom å være bevist på hva du spiser kan hjelpe til å kontrollere overspising, ikke sett deg selv på restriktive dietter.

Prøv disse 5 vanene til å redusere suget:

  1. Drikk masse vann: Drikk et stort glass med kaldt vann neste gang du føler på suget. Det hjelper å hydrere og gi kroppen en følelse av metthet.
  2. Spis nok proteiner: Studier har vist at et sunt kosthold på magert protein kan bidra til å redusere suget. Den samme forskningen tyder på at å spise mer protein hjelper til med å undertrykke sult og redusere ghrelin (et hormon relatert til appetitt). Start morgenen med en proteinrik frokost for å kickstarte dagen.
  3. Unngå å handle når du er sulten: Går du inn i en matbutikk når du er sulten, er det ganske sikkert at du vil spontan handle noe som inneholder sukker, fett eller salt. Hvorfor? – fordi den salte, sukkerholdige og fete maten er lett tilgjengelig. Prøv å handle etter at du har spist.
  4. Puss tennene dine: Det er ikke noe bevis på at dette stopper søtsug eller matsug – men mat smaker ikke godt etter at du har pusset tennene dine. Det hjelper deg med å stoppe å ta tak i noe søtt eller salt, for du vet at det ikke vil smake noe godt. Prøv å pusse tennene dine etter ett måltid.
  5. Tygg tyggegummi: En studie viser at å tygge tyggegummi i 45 minutter kan hjelpe deg å oppleve sult og da unngå søtsuget og matsuget.

Håper disse rådene og tipsene kan hjelpe deg med matsug og søtsug.

Trenger du litt kickstart eller hjelp til kostholdet ditt – ta kontakt med meg.

Vi på Geilo Trening og Testsenter samarbeider med Roede, Roede har mange gode og sunne og mettende oppskrifter.

-Klem Silje

Du vil kanskje også like...