Blogg Helse

7 Måter å Optimalisere Sunne Matvaner

Her har du en sjekkliste som kan hjelpe deg å optimalisere sunne matvaner. Pluss, fem tips for å gjøre det enkelt for deg.

Du vet innerst inne at et sunt kosthold er avgjørende for å energi til kroppen din, redusere sykdomsrisiko, øke levetiden og øke mental og fysisk velvære. Men med så mange motstridende meninger og råd rundt oss, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne – eller hva som må endres. Hvis det er én ting vi kan være enige om, er det dette: Sunn mat innebærer ikke noe spesifikt kosthold. Det handler om å prioritere helsen med næringsrik mat. Når du er sulten, bør målet være å spise mettende, næringsrike måltider og snacks, ikke så få kalorier som mulig. Denne sjekklisten vil gi deg 7 tips på hvordan du skal optimalisere en sunn matvane på den best mulige måten. Det vil ikke ta mye av tiden din, men hver av punktene vil hjelpe deg å gjøre en god forskjell på helsen din. Jeg selv i flere år spiste ikke noe annet enn prosessert mat og drakk mye rød cola og mat som bare gjorde meg trøtt og sliten, det tok meg mange år før jeg skjønte hva mat faktisk gjør for både kropp og sinn. Så jeg brenner for at folk skal gi kroppen sin det den trenger for å fungere i hverdagen.

 1. Lag de fleste måltidene dine hjemme. Lær deg to eller tre oppskrifter og lag f.eks. lunsjen din hjemme.
 2. Prioriter proteinrike og fiberrike måltider for å dempe sulten.
 3. Prioriter å handle inn mat for å fylle opp kjøkkenet ditt med sunne matvarer – ved å fylle opp med sunnere matvarer vil det gjøre det enklere for deg å velge bedre matvarer.
 4. Velg å legge til grønnsaker, frukt, bønner og nøtter (frø) til snacks måltider og middags måltider.
 5. Drikk mye vann. Hvis du ikke er vandt til å drikke vann, utfordrer jeg deg til å drikke 2 – 4 dl vann på 8 timer for å komme deg inn i vanen.
 6. Velg å ikke spise alt for mye prosessert mat som mulig.
 7. Unngå å drikke kaloriene dine. Regelmessig inntak av sukkerholdige drikker som brus, energidrikke, og søte kaffe typer, kan være skadelig for helsen din.

5 Tips til å gjøre det enklere for deg å optimalisere matvanene dine

 1. Ved å velge oppskrifter som tar svært kort tid til å lage hvis du ikke er vandt til å lage mat fra bunnen av så mye, vil hjelpe deg og utvikle en kulinarisk ferdighet. (Tro meg – dette har jeg erfart). Så finn oppskrifter som tar 10,15 og 30 minutter. Se gjerne i nettbutikken og kjøp en pdf som jeg har laget for å få inspirasjon.
 2. Spar pengene dine, du trenger ikke å kjøpe alt økologisk. Kjøp grønnsakene ferske eller frosne.
 3. Hvis du hater å gå i matbutikken, og du bor på en plass som har f.eks. Oda eller hjemmelevering fra butikken – velg dette. Dette vil også forhindre alt for mye impulskjøp.
 4. For at du ikke skal tenke alt for mye på hva du skal lage eller spise, lær deg 5-6 oppskrifter som du kan bruke til frokost, lunsj, snacks, middag, kveldsmat. Noen mennesker klarer å spise det samme hver dag i flere måneder, men bytter gjerne ingrediensene for å matche årstiden.
 5. Unngå å gå sulten i butikken, eller når du skal fylle bensin på bilen at du ikke går inn der sulten heller og bestiller deg en pølse og en rød cola. Velg å ta deg en banan eller noe annet før du skal gjøre noe som dette.

Det er ett bredt utvalg av matvarer å velge mellom. Du trenger ikke å spise det du ikke liker. Lek med maten din.

Trenger du en kostholdsveileder kan jeg hjelpe deg – Geilo trening og testsenter samarbeider med Roede. Jeg vil da følge deg opp på appen og hjelpe deg å finne maten som funker for DEG! På Roede appen er det ett lass av sunn og gode oppskrifter.

Klem Silje

Du vil kanskje også like...